Sanal Makinelerde Backup: Clone ve Snapshot Yönetimi

Merve Nur KARADAŞ
5 min readNov 8, 2021

--

Merhaba, bu yazımda sanal makinelerde clone ve snapshot yönteminden bahsedeceğim.

Clone Oluşturma

Sanal makinede ki clone yöntemiyle sanal makine üzerine kurduğumuz işletim sistemini hızlı bir şekilde kopyalayabilir, çoğaltabilir veya yedekleme yapabiliriz. Clone alırken makine de daha öncesinde herhangi bir snapshot olmaması gerekir. Yoksa clone alamayız. Sanal makine de clone’u 2 farklı şekilde oluşturabiliriz. Bunlar;

1-Linked Clone: Dediğimiz clone aslında bağlantılı Clone’dur. Sanal işletim sistemimizin bulunduğu klasörde yeni bir klasör açar ve yapılan işlemleri o klasöre kaydeder. Bizim ana klasörümüz silinirse oluşturduğumuz linked clone da bozulur. Bu clone türünde hatalarla karşılaşma olasılığımız diğer clone türüne göre daha olasıdır ve daha kısa sürede clone alınır.

2-Full Clone: dediğimiz clone türü ise sanal işletim sistemimizi birebir olarak tamamen kopyalar. Kopyalama işlemi birebir olduğu için linked clone’a oranla daha uzun sürecektir.

Şimdi ise örnek bir clone oluşturmaya başlayalım. Sanal makinemizin isminin olduğu yere sağ tıklayalım. (Aşağıdaki resimde gösterdiğim yere sağ tık yapıyoruz). Unutmayalım bu işlemleri yaparken sanal makinemizin açık olmaması gerekir yoksa clone alamayız.

Adım-1

Sağ tık>Manage>Clone seçeneğini seçiyoruz.

Adım-2
Adım-3

Gelen ekranda sonraki diyerek devam ediyoruz.

Adım-3

Resimde görüldüğü gibi 2 farklı clone alma seçeneğimiz var bunun detaylarını sayfanın başında anlatmıştım. İlk olarak linked clone almayı seçiyorum.

Adım-4

Clone’nu aldığımız sanal makinemize isim veriyoruz ben direkt default olarak verilen ismi kullanıyorum. Bu adımı da yaptıktan sonra linked clone alma işlemimiz çok kısa sürede bitiyor ve aldığımız clone sanal makinemizde aşağıdaki gibi görünüyor.

Adım-5

Oluşan clone’umuzu artık sanal makinemiz gibi kullanabiliriz. Clone’u açtığınızda clone aldınığınız sanal makinenin üzerindeki ayarlar geçerlidir. Mesela clone aldığınız makinenin parolası ne ise clone olan makinenizin de parolası aynıdır. Şimdi bir diğer clone olan full clone’u deneyeceğiz. Bunun içinde yine yukarıdaki işlemlerin aynısını yapıyoruz. Sadece full clone seçeneğini seçerek devam ediyoruz.

Aşağıda görüldüğü üzere full clone’u da sorunsuz bir şekilde aldık.

Adım-6
Adım-7

Yukarıda da görüldüğü üzere ikinci clone’umuz oluştu. Oluşturduğumuz 2 clone’u da aşağıda sorunsuz bir şekilde açıyoruz.

Adım-8

Evet clone oluşturduk. Eğer bu clone’ları silmek istersek ‘Clean Up Disk’ yapmamamız gerekir. Bu seçeneğini işaretlersek sanal makinemizdeki diski temizlemiş oluruz. Diğer bir seçenek olan ve şuan makinemiz açık olduğu için pasif olan seçenek ‘Delete From Disk’ seçeneği ise sanal makinemizi ve kurulum dosyalarını direkt olarak silmiş oluruz.

Adım-8

Snapshot Alma

Sanal makinemizde snapshot alma seçeneği bizim için en önemli konulardan biri ve aynı zamanda herkesin bilmesi gereken bir özelliktir.

Snapshot alma işlemini sanal makinemizin o an ki durumunu ve içerisindeki veriyi korumak için kullanılan bir yöntemdir. Buna bir örnek verecek olursak ; mesela bir dosya üzerinde çalışıyoruz ve farklı testler yapıyoruz. Ama yapacağımız testler sonrasında bizim dosyamızın bozulma olasılığı da var. Bu veri kaybını önlemek için snapshot alıyoruz. Yani dosya üzerinde test başlamadan önce bir snapshot alıyoruz ve dosyanın, makinenin o an durumunu kaydediyoruz. Daha sonra test aşamalarına başlıyoruz. Test yaparken dosyamız bozuldu ya da kayboldu diyelim. Ama snapshot aldığımız için yani makinedeki dosyaya test yapmadan önceki durumu kaydettiğimiz snapshot’a geri dönebiliriz. Aldığınız snapshot’larla işiniz bittiğinde silmenizde fayda var. Çünkü her sanpshot sizin ram’inizde yer kaplayacaktır ve bilgisayarınızda fazla Snapshot olduğunda sanal makinenizde kasmalara sebep olacaktır. Snapshot alma işlemine baktığımızda;

Sanal makinemizin ismine sağ tık>Snapshot>Take Snapshot dediğimizde karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkıyor.

Adım-1

Bu ekranda almak istediğiniz snapshot’a isim veriyorsunuz. Snapshot alırken daha iyi hatırlamak için aklınızda kalacak adlar koymanızda fayda var. Yukarıda görüldüğü gibi snapshot’ıma bir isim verdim ve take snapshot diyerek oluşturdum.

Bu oluşturduğum snapshot’tan sonra denemek amaçlı cmd de masaüstünde deneme adında bir klasör oluşturduktan sonra tekrar snapshot aldım.

Adım-2

Yukarıda görüldüğü üzere ‘deneme ve test snapshot’ adında 2 adet snapshot oluşturdum. Şimdi mesela test snapshot’a gitmek istediğimizde aşağıdaki gibi bir ekran çıkıyor ve test snapshot’ına gitmek isteyip istemediğimizi soruyor buradan evet diyip devam ediyoruz.

Adım-3

Aldığımız iki snapshot’a da kolaylıkla gidiyoruz. Mümkün olduğu sürece aldığınız snapshot’larla işiniz bittiğinde silmeyi unutmayın. Çünkü makinenizde ne kadar çok snapshot alırsanız ve onları silmezseniz bir süre sonra ram’inizi ve hafızanızı çok kullanacağından sanal makineniz daha ağır bir şekilde çalışır.

Bütün bu işlemleri öğrendikten sonra sırada oluşturduğumuz snapshot’ları silmeye geldi. Bunun için sanal makinemizin üzerine sağ tık> snapshot> snapshot menager kısmına geldikten sonra bizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılıyor.

Adım-4

Mesela yukarıda Test snapshot ve deneme yazan yer bizim aldığımız snapshotlardır. You are here yazan yer ise şu an bilgisayarda bulunduğumuz noktadır. Snapshop’ların üzerine bir kere tıkladığımızda sağ alt köşede yer alan delete seçeneği aktif olacaktır. Delete seçeneğine tıkladığımızda ise seçtiğimiz snapshot silinecektir.

Konumuz buraya kadar. Herkese iyi okumalar ve iyi çalışmalar dilerim…

--

--

Merve Nur KARADAŞ
Merve Nur KARADAŞ

No responses yet